Monestirs del
País del Loira
Abadia de Fontevraud. Fontevrault
< anterior Inici França País del Loira Maine i Loira següent >

Maine i Loira

Fontevraud és una de les fundacions monàstiques engegades per Robert d’Arbrissel, un dels personatges que van donar impuls als nous ordes monàstics renovats, en el marc de la Reforma gregoriana. Robert ja havia fundat anteriorment el monestir de La Roë que va sotmetre a la Regla de Sant Agustí, més endavant va aplegar un ampli grup de seguidors que es va assentar cap l’any 1101 prop de Saumur on van adaptar el lloc amb dependències per acollir una comunitat femenina i una altra de masculina, donant pas al monestir i l’orde de Fontevraud. Robert va continuar la seva tasca evangelitzadora i va deixar la construcció del nou establiment sota la direcció d’una priora, Hersenda de Champagne. L’orde de Fontevraud es caracteritza per la coexistència de comunitats dobles en els seus monestirs, seguidors d’una regla pròpia, adaptada de la Regla de Sant Benet.

Fontevraud
L'església del monestir de Fontevraud

Fontevraud

Fontevraud
Torre de l'església de Fontevraud

Fontevraud
Portada nord de l'església

L’any 1106 l’experiència va rebre l’aprovació de la Santa Seu que el 1113 atorgaria a la casa el benefici d’exempció. El 1115 Peronella de Chemillé esdevingué la primera abadessa de Fontevraud, poc abans de la mort del fundador, cap el 1117. El monestir de Fontevraud, i també els seus priorats que es van anar fundant en el decurs del temps per tot França, tenia la particularitat d’estar dirigit per una abadessa a la que també estava sotmesa la comunitat masculina que en formava part, bé que en dependències pròpies, aquelles comunitats masculines es dedicaven al treball manual i a l’assistència religiosa de les monges. En el seu començament el monestir consistia en cabanes rudimentàries el que no va ser obstacle perquè ben aviat disposés d’una organització complexa formada pel “Grand-Moûtier” per la comunitat femenina, un segon monestir (Saint-Jean de l’Habit) per la masculina, una casa per acollir penedides (Sainte-Marie-Madeleine) i una darrera com a leproseria (Saint-Lazare).

Fontevraud
Dibuix de la porta nord
Fontevraud. Porte de l'église des Religieuses du costé à gauche
Louis Boudan,
1699
Bibliothèque nationale de France

L’església del monestir de Fontevraud va començar a aixecar-se des de bon començament, cap el 1105 i gràcies al suport econòmic de la casa comtal d’Anjou, el papa Calixt II va consagrar el seu altar l’any 1119. Mes endavant es va bastir la nau coberta amb cúpules. Tot aquest conjunt va anar patint modificacions més o menys importants en el decurs dels anys i després de resultar malmès a partir de la Revolució, s’ha restaurat. Aquesta església fou també panteó de la dinastia Plantagenet i encara conserva els sepulcres d’Enric II (1133-1189), de la seva esposa Elionor d’Aquitània (1122-1204) i del seu fill Ricard Cor de Lleó (1157-1199), a més d’Isabel d’Angulema (c1188-1246), esposa de Joan sense Terra.

Fontevraud
Porta de ponent de l'església

Fontevraud

Després de passar una època de decadència a causa de la guerra dels Cent Anys que afectà també els seus priorats, l’orde de Fontevraud fou reformat amb una nova regla i la reorganització de les seves cases, una llarga operació que es va desenvolupar entre el 1474 i 1533, el 1503 fou reformada aquesta abadia. Durant el segle XVI i XVII es va desenvolupar un ampli procés constructiu que afectà profundament la major part de les dependències monàstiques. Entre el 1789 i 1791 l’abadia es veié afectada de ple per la Revolució amb el resultat de la supressió de l’orde, l’abandó del monestir i el saqueig de les dependències en el qual es va perdre la pràctica totalitat dels béns mobles que contenia. El 1804 el lloc es convertí en presó el que va obligar a fer modificacions importants en els edificis bé que impedint la seva destrucció. Aquesta situació es mantingué fins el 1963, data a partir de la qual començava la seva restauració, tot i que anteriorment el lloc ja havia estat protegit per la seva condició de monument històric.

Fontevraud
Abadia de Fontevraud