Monestirs del
País del Loira
Abadia de Notre-Dame de Noirmoutier. Saint-Philbert
< anterior Inici França País del Loira Vendée següent >

Vendée

L’abadia de Notre-Dame de Noirmoutier estava situada a l’illa del mateix nom, sant Filibert la va fundar cap el 675 poc després de l’abadia de Jumièges, lloc que va deixar per venir a aquesta illa. L’any 677 el bisbe de Poitiers va dotar la nova casa amb terres i hi van arribar monjos procedents de Jumièges. Va gaudir d’una forta expansió i va fundar altres establiments en terra ferma. Filibert va morir en aquest lloc el 685, on fou enterrat. Arran de les invasions normandes, el 836 la comunitat de monjos es va veure obligada a abandonar-ho tot emportant-se les relíquies del fundador, inicialment es va establir a Déas (Loira Atlàntic) on ja hi tenia una església i on es fundaria el nou monestir de Saint-Philbert-de-Grand-Lieu. Noves incursions dels normands van afectar Noirmoutier (846) i Saint-Philbert-de-Grand-Lieu (847) i el 848 van abandonar la casa per buscar nous refugis, fins que el 875 es va establir definitivament a Tournus (Saona i Loira). L’abadia de Noirmoutier havia quedat abandonada.

Noirmoutier
L'actual església de Saint-Philbert de Noirmoutier

Noirmoutier
Saint-Philbert de Noirmoutier

Noirmoutier
Nau de l'església

Ja al segle XI, els monjos de Tournus van prendre possessió de l’antic monestir, que van restaurar per establir-hi un priorat dedicant-lo a Saint-Philbert. Aquella església va quedar malmesa a finals del segle XIV i ja al segle XVII es va refer pràcticament en la seva totalitat. Es va conservar la cripta però l’absis de l’església que es troba damunt seu es va aprofundir. A finals del segle XVIII l’església va quedar desafectada i va esdevenir presó i després magatzem. Durant el segle XIX, després de retornar-li el culte, fou restaurada.

Noirmoutier
Nau de l'església