Monestirs del
País del Loira
Abadia de Notre-Dame-de-la-Charité d’Angers. Ronceray
< anterior Inici França País del Loira Maine i Loira següent >

Maine i Loira

Aquest monestir femení es va aixecar en el lloc on anteriorment es trobava una antiga església que hom considera que ja existia en el segle VI quan va ser escenari d’un episodi miraculós relacionat amb sant Albí, bisbe d’Angers. La casa monàstica fou fundada pel comte d’Anjou, Folc Nerra (c965-1040) i la seva esposa Hildegarda, l’any 1028. Durant els segles XI i XII es va bastir una gran abadia que acollia filles de la noblesa i fou beneficiària d’importants donacions que en van fer un centre ric i poderós. Poc després de la seva fundació la comunitat de Notre-Dame-de-la-Charité va impulsar la construcció d’una església parroquial, l’actual església de la Trinité, per acollir els fidels que s’acostaven a aquest lloc i que també utilitzava la comunitat monàstica en les grans solemnitats.

Ronceray
Abadia de Ronceray

Benedictines

Ronceray
Pati amb la façana principal de l'església

Ronceray
Abadia de Ronceray

Va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, de la mateixa manera que la pròpia vila d’Angers i els priorats que tenia aquesta abadia, també la van afectar les guerres de Religió, ja al segle XVI. Durant el segle XVII es van portar a terme importants treballs de reconstrucció del monestir el que li va permetre mantenir la seva activitat fins la Revolució (1790), quan l’establiment fou clausurat de manera definitiva. Des del segle XVI el lloc és també conegut amb el nom de Ronceray en referència a un esbarzer (ronce) que hauria crescut a la cripta, redescoberta en aquella època. Després el monestir va esdevenir escola d’Arts i Oficis i actualment l’església es troba desafectada. L’església de la Trinité, una construcció del segle XII, s’aixeca al costat de la capella monàstica, adossada a la seva capçalera.

Ronceray
Abadia de Ronceray