Monestirs d'Hauts-de-France
Aisne

Abadia de Vauclair

Altres monestirs (sense descripció)

Abadia de Saint-Crépin en Chaie
(Soissons, Aisne)

Canònica fundada el 1131 en el lloc on, segons la tradició, foren martiritzats els sants Crispí i Crispinià. La casa es va afegir ràpidament a la congregació d'Arrouaise i el 1660 a la de França. Es va mantenir fins la Revolució. Enderrocada

Detall del Plan de Soissons et de ses environs
(Le Jeune, 1768)

Saint-Crépin en Chaie de Soissons
Priorat de Le Tortoir
(Aisne)

Le Tortoir era propietat de l'abadia de Saint-Nicolas-aux-Bois, situada molt a prop. En aquest lloc hi residia un prior. Encara conserva importants restes arquitectòniques, de propietat privada

Comanda de Maupas
(Aisne)

Comanda hospitalera documentada des del 1265. El 1470 fou annexionada a la de Mont-de-Soissons (Aisne). Actualment molt modificada

Comanda de Maupas
Carte générale de la France Cassini, 1757

Comanda de Maupas

Saint-Jean de LaonAbadia de Saint-Jean de Laon
(Aisne)

Monestir femení fundat a Laon per santa Salaberga (s VII). El 1128 fou suprimit per problemes d’observança i s’hi va incorporar una comunitat masculina que el 1630 es va afegir a la congregació de Saint-Maur. Ara és la seu de la Prefectura d’Aisne

Saint-Jean de Laon

Saint-Vincent de LaonAbadia de Saint-Vincent de Laon
(Aisne)

Monestir fundat al segle VI. Després de la destrucció per les invasions normandes es va restaurar. El segle IX hi va arribar una comunitat benedictina des de Fleury (Loiret) i el 1643 la congregació de Saint-Maur. Queden les ruïnes de les dependències maurines

Saint-Vincent de Laon
Foto de G.Garitan (Wikimedia)

Saint-Crépin-le-Grand
de Soissons
Abadia de Saint-Crépin-le-Grand de Soissons
(Aisne)

En aquesta abadia es veneraven les relíquies dels sants Crispí i Crispinià que la tradició local vincula amb Soissons. De fundació antiga, va tenir una història accidentada fins que el 1646 va passar a la congregació de Saint-Maur. Ara desapareguda

Saint-Crépin-le-Grand de Soissons
Saint-Marcoul de CorbenyPriorat de Saint-Marcoul de Corbeny
(Aisne)

Casa fundada pels monjos de l’abadia de Nanteuil (Manche) que fugint dels normands van portar les relíquies de sant Marcoul, el seu fundador. Després la casa passaria a ser un priorat de Saint-Remi de Reims. Només resta una capella commemorativa

Capella de Saint-Marcoul
Foto d'Havang(nl)/Wikimedia
Notre-Dame de NogentAbadia de Notre-Dame de Nogent
(Aisne)

Casa fundada al segle IX amb monjos procedents de Saint-Remi de Reims. El 1647 va integrar-se a la congregació de Saint-Maur

Notre-Dame de Nogent
Saint-Pierre de ChézyAbadia de Saint-Pierre de Chézy
(Aisne)

Documentada des del segle IX. Va tenir un desenvolupament discret i el 1662 va passar a la congregació de Saint-Maur

Ruïnes de Saint-Pierre de Chézy
Foto de GO69, a Wikimedia
Abadia de Foigny
(Aisne)

Monestir cistercenc fundat a partir de 1121 per Bernat de Claravall amb la col·laboració del bisbe Barthélemy de Joux. Després d’una llarga època de prosperitat va patir una forta decadència fins la Revolució. Només es conserven alguns vestigis

Planta de l'abadia

Abadia de Foigny