Monestirs d'Hauts-de-France
Priorat de Bray
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

En aquest lloc s’hi va instaurar un priorat de canonges agustinians gràcies a la voluntat de Gui VI Le Bouteiller de Senlis qui en el seu testament redactat el 1248 just abans de partir cap Orient per participar amb Lluís IX de França en la setena croada, va disposar que es fundés a Bray una abadia integrada per canonges de Saint-Victor. Gui va morir l’any següent a Damieta (Egipte) el que va desencadenar la fundació de la casa, segons el seu desig. Malgrat tot, el cost de l’empresa era superior als fons que realment es disposaven i el 1255 hom va optar per engegar un priorat amb només sis canonges. La fundació va finalitzar amb una butlla del papa Alexandre IV signada el 1259 i l’arribada dels primers canonges, el 1263, vinguts de Saint-Victor de París i sota la direcció del seu primer prior, Raoul de Crécy.

Bray
Capella del priorat de Bray

Canonges
agustinians

Damieta
Els croats en la presa de Damieta (Egipte)
Il·lustració de la Vie de saint Louis (1330-1340)

Bray
Colomar del priorat de Bray

Es tractava d’una casa de reduïdes dimensions i de la que hom té escasses notícies, només que el nombre de canonges era inferior als sis estipulats, malgrat tot, va mantenir-se fins la Revolució. Actualment es conserva la bella església de l’època fundacional, ara restaurada. També es conserven alguns elements auxiliars, com ara un colomar.

Bray
Segell del priorat de Bray (s. XIV)