Monestirs d'Hauts-de-France
Casa del Temple de Laon
Domus Templi Laudunum
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

Fou Barthélemy de Joux, bisbe de Laon entre 1113 i 1151, qui va fer venir els templers a aquesta ciutat, el prelat va intervenir també en l’arribada a la seva diòcesi d’altres ordes monàstics, com ara els premonstratencs o el Cister. També havia participat en el concili de Troyes del 1128 on es va reconèixer oficialment l’orde del Temple. Per l’arribada dels cavallers, el 1134, els va facilitar el lloc per establir-se, prop de la catedral i canònica. Cap el 1140 es va construir la capella que encara es conserva tot i que modificada, segurament que inicialment es tractava d’un construcció hexagonal amb un petit absis semicircular a llevant que més endavant s’ampliaria i s’hi afegiria un porxo a ponent, el conjunt seria restaurat en profunditat durant els segles XIX i XX. A mitjan del segle XIII havien ampliat l’espai ocupat inicialment gràcies a la compra de diverses cases veïnes. La casa de Laon estava vinculada a la comanda de Puisiex-sous-Laon situada no lluny de la ciutat, al nord-est. Amb la dissolució de l’orde del Temple, la casa i capella van passar a mans de l’Hospital (1312) que va continuar mantenint el lloc malgrat les diferents reorganitzacions de les comandes hospitaleres que es van anar fent.

Temple de Laon
La capella del Temple de Laon