Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Léger de Soissons
Abbaye Saint-Léger de Soissons / S. Leodegarius
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

Aquesta canònica fou fundada pel bisbe Joscelí (Jocelyn o Gosselin) de Vierzy (1126-1152) qui, durant el seu pontificat, va intervenir en la fundació o regularització de diversos monestirs. El 1139 va fer venir una comunitat canonical regular a una antiga parròquia de Soissons dedicada a sant Leodegari d’Autun transformant-la en una abadia, fins aquell moment l’església era una possessió del comte Renaud II, qui la va lliurar al bisbe. La comunitat va arribar des de l’abadia d'Arrouaise (Pas de Calais)Canònica d'Arrouaise
(Pas de Calais)

Abadia de Saint-Nicolas, de canonges regulars, sorgida a partir d'un establiment eremític del 1090. Fou cap de la congregació d'Arrouaise. Va subsistir fins el 1791. No hi ha restes aparents

Abadia d'Arrouaise
La canònica en el mapa de Cassini de França (1758)
Bibliothèque nationale de France
, cap de la congregació del mateix nom, que ja disposava a la ciutat de l’abadia de Saint-Crépin en ChaieAbadia de Saint-Crépin en Chaie
(Soissons, Aisne)

Canònica fundada el 1131 en el lloc on, segons la tradició, foren martiritzats els sants Crispí i Crispinià. La casa es va afegir ràpidament a la congregació d'Arrouaise i el 1660 a la de França. Es va mantenir fins la Revolució. Enderrocada

Detall del Plan de Soissons et de ses environs
(Le Jeune, 1768)
Bibliothèque nationale de France
fundada el 1131 pel mateix bisbe. La nova casa va rebre la protecció dels comtes de Soissons i també l’atenció de diferents papes, que la van beneficiar.

Saint-Léger de Soissons

Canonges
d'Arrouaise

L'època de prosperitat es va veure estroncada a causa del saqueig i ruïna soferts per la ciutat l'any 1414 i una segona vegada el 1567, quan els calvinistes van tornar a malmetre l’abadia. La seva restauració es va allargar fins ben entrat el segle XVIII. El 1670 i no sense una llarga oposició (des de l’any 1624) la casa fou incorporada a la congregació de França, on hi va estar fins la seva supressió el 1791 a causa de la Revolució. Després de restar uns anys en mans de particulars, l’abadia va tornar a l’Església que hi va instal·lar un seminari i es va restaurar, després encara patiria els bombardeigs de la Primera Guerra Mundial. Ara és seu del Museu Municipal de Soissons.

Escut de Saint-Léger de Soissons
Segons l'Armorial général de France (s XVIII)