Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame de Lieu-Restauré
Locus Restauratus
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

L’abadia de Lieu-Restauré fou fundada gràcies a la iniciativa de Raoul IV de Crépy i del Vermandois (Raoul I) qui el 1138 va donar unes possessions en aquest lloc per tirar endavant l’empresa tot i que anteriorment, cap el 1131, els premonstratencs ja tenien cura d’una capella propera. Inicialment es tractava d’una casa doble, amb un monestir masculí i un altre amb canongesses situat al nord d’aquest, en un turó. El 1141 ja hauria estat ocupat per la comunitat i el 1145 va obtenir la corresponent confirmació del papa Eugeni III. El nom de Restauré segurament fa referència a una església anterior adaptada pel fundador per servir d’església monàstica. Els primers premonstratencs van arribar de l’abadia de Cuissy (Aisne).

Lieu-Restauré
L'abadia de Lieu-Restauré

Premonstratencs

Lieu-Restauré
Rosassa de la façana de l'església

Lieu-Restauré
En primer terme, les ruïnes del claustre

Ja més endavant va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys (cap el 1430) i el 1567 el monestir fou víctima d’un incendi arran de les guerres de Religió que el va deixar en plena decadència i des de 1564, sotmès al règim comendatari. A mitjan del segle XVII es trobava en un estat deplorable el que va obligar que els visitadors ordenessin la reva reconstrucció, que no es va fer efectiva fins el 1715. Quan va arribar la Revolució i la fi de la vida comunitària, tenia una comunitat de només quatre membres. El 1791 va passar a mans particulars i es va enderrocar en bona part.

El primer monestir del segle XII es va anar modificat amb el decurs del temps, en el segle XIII es van refer bona part de les dependències monàstiques, l’església fou també modificada en el segle següent amb la construcció d’una capçalera gòtica i més endavant encara va tenir diverses reparacions, reconstruccions parcials i pèrdues. Cal destacar la rosassa gòtica de la façana de l’església.

Raoul
Segell del comte Raoul, el fundador