Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Saint-Martin-aux-Bois
S. Martinus in Bosco. Ruricourt
< anterior Inici França Hauts-de-France Oise següent >

Oise

L’abadia de Saint-Martin de Ruricourt fou fundada el 1080 en el lloc d’aquest nom. Tot i que no s’ha pogut comprovar, tradicionalment s’ha admès que els primers canonges que hi van arribar procedien de Saint-Quentin de Beauvais (Oise)Saint-Quentin de Beauvais

Canònica agustiniana fundada a les rodalies de Beauvais el 1067. Aviat va esdevenir una casa amb un considerable poder a la regió. La decadència va arribar amb les guerres a partir del segle XIV. Després de la Revolució es va enderrocar l’església i altres dependències. Ara en resta un edifici de la reconstrucció feta en els segles XVII i XVIII, seu de la Prefectura

Abadia de Saint-Quentin de Beauvais
Detall del Plan de la ville de Beauvais (1692)
(Oise). El 1145 una butlla del papa Eugeni li confirmava els seus béns alhora que la posava sota la seva protecció. A partir del 1297 l’abadia és coneguda amb el nom de Saint-Martin-aux-Bois. Després d’un llarga època de prosperitat, la guerra dels Cent Anys hi va arribar i el 1445 la canònica va resultar incendiada i va quedar abandonada temporalment.

Saint-Martin-aux-Bois
Església de l'abadia de Saint-Martin-aux-Bois

Congregació
de França

Cadirat del cor (s. XV-XVI)
Foto de P. Poschadel, a Wikimedia

Tot i recuperar l’activitat, a finals del segle XV va passar a estar governada per abats comendataris i va continuar la situació de decadència, que es va intentar superar amb la seva incorporació a la Congregació de França (1644). El 1676 la casa va passar a mans dels jesuïtes, situació que fou confirmada per una butlla papal l’any següent, suprimint el títol d’abat. El 1790, amb la Revolució, va perdre el seu caràcter religiós i després es va posar a la venda. S’han perdut bona part de les seves estructures i actualment es conserva l’església, que conserva un bell cadirat del cor, i també l’hostatgeria.

Edifici conegut com Galata (possiblement l'hostatgeria)