Monestirs d'Hauts-de-France
Oise

l'Isle
Monestir de l'Isle
Saint-Pierre-au-Bois
Situació del monestir segons un mapa de Cassini de Thury (1759-1760)
Bibliothèque nationale de France

Monestir fundat a mitjan del segle VII per sant Geremar abans de prendre l'hàbit. Va subsistir fins les invasions normandes (s IX) època en que va desaparèixer com a tal.

Saint-Quentin de Beauvais

Saint-Quentin
Detall del Plan de la ville de Beauvais (1692)

Canònica agustiniana fundada a les rodalies de Beauvais el 1067. Aviat va esdevenir una casa amb un considerable poder a la regió. La decadència va arribar amb les guerres a partir del segle XIV. Després de la Revolució es va enderrocar l’església i altres dependències. Ara en resta un edifici de la reconstrucció feta en els segles XVII i XVIII, seu de la Prefectura.

Priorat de Sainte-Perrine

Sainte-Perrine
Sainte-Perrine
P. Poschadel, Wikimedia

Casa monàstica de canongesses agustinianes d’origen incert. Va participar en la fundació de l’abadia de Saint-Jean-aux-Bois (1152). El 1240 la comunitat es va traslladar a Compiègne (abadia de Saint-Jean-des-Vignes) encara va tornar temporalment al primitiu emplaçament a causa de les guerres del segle XIV, fins que van poder tornar a Compiègne, lloc que van deixar novament el 1591 per refugiar-se fora de la ciutat, on hi van tornar el 1626. El 1645 es van traslladar definitivament a París. El 1741 es van fusionar amb Sainte-Geneviève de Chaillot per formar una nova abadia que va conservar el nom de Sainte-Perrine.

Abadia de Saint-Éloi de Noyon

Saint-Éloi de Noyon

Abadia fundada l'any 640 per sant Eligi, lloc on fou enterrat el 659, moment en que va canviar la primera advocació de Saint-Loup per la de Saint-Éloi. Destruïda el 860 pels normands, es va restaurar el 986. Amb la Revolució es va enderrocar completament.

Notre-Dame de Breteuil

Abadia de Beaupré

Beaupré
Abadia de Notre-Dame de Beaupré

Fundada el 1135 pel senyor de Bulles amb monjos vinguts de Notre-Dame d'Ourscamp (Oise). Va estar activa fins la Revolució, quan es va suprimir. Les construccions es van enderrocar i ara només hi ha elements secundaris.

Priorat de Saint-Adrien de Béthisy

Saint-Adrien de Béthisy
Situació del priorat segons un mapa de Cassini de Thury (1756)
Bibliothèque nationale de France

Priorat de canonges agustinians fundat el 1079 depenent de l’abadia de Saint-Quentin de Beauvais (Oise). L’església s’havia consagrat el 1060 amb la presència del rei Felip I.

Abadia de Rethondes

Rethondes
Abadia de Rethondes

L'abadia de Saint-Pierre de Rethondes fou fundada el segle VII pel bisbe Drausinus de Soissons (?-674). El 893 ja figura com una dependència de Saint-Médard de Soissons (Aisne), va mantenir el caràcter de priorat fins la revolució. Encara conserva estructures monàstiques importants

Saint-Remy de Senlis

Saint-Remy
Comité archéologique de Senlis (1892)

Monestir de monges benedictines fundat probablement el 1040, el 1146 es va posar sota la dependència de Notre-Dame de Yerres (Essonne) tot i que temporalment i mantenint el títol d’abadessa pròpia. A mitjan del segle XV estava en ruïnes i només hi vivia l’abadessa, es va recuperar però amb les guerres de Religió fou enderrocat amb motiu de la defensa de la ciutat, malgrat tot encara va tenir continuïtat però ara ha desaparegut.

Beauvais
La catedral de Beauvais