Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Prémontré
Abbaye de Prémontré / Ρraemonstratum
< anterior Inici França Hauts-de-France Aisne següent >

Aisne

La fundació de l’abadia de Prémontré fou conduïda amb la col·laboració de Norbert de Xanten i el bisbe de Laon, Barthélemy de Joux. Norbert era un predicador eminent que actuava de manera independent amb una llicència del papa Gelasi II que li havia estat confirmada el 1119 pel seu successor Calixt II en el decurs del concili de Reims d’aquell any gràcies a la intervenció del bisbe Barthélemy. Aquell mateix any el bisbe li encarregà la reforma de la canònica secular de Saint-Martin de Laon, tasca que no va assolir a causa de l’oposició de la comunitat que volia continuar gaudint de les seves prerrogatives. Aquesta situació va motivar que el 1120 els dos personatges cerquessin un nou emplaçament dintre la diòcesi per establir-se i van trobar en aquest indret una antiga capella dedicada a sant Joan Baptista, on va començar la vida del nou monestir. El 1121 el bisbe va fer la cessió del lloc de Prémontré a la comunitat.

Prémontré
Abadia de Prémontré
Construccions de l'abadia del segle XVIII

Premonstratencs

Prémontré
L'abadia de Prémontré
Dibuix de Tavernier de Jonquières, segle XVIII

Prémontré
Fundació de Prémontré
Visió de sant Norbert a la capella de Saint-Jean-Baptiste, on es va aixecar el monestir
Gravat de Vita S. Norberti canonicorum praemonstratensiumn (1622)

El desenvolupament de la casa fou ràpid, el 1122 es consagrava la nova església, el 1125 Lluís el Gras de França (1108-1137) confirmava la fundació i el 1126 també ho feia el papa Honori II. També fou molt important la seva expansió, amb una seixantena de cases inaugurades o afiliades durant el segle XII, entre elles Sant-Josse-au-Bois (1123, Pas de Calais), Saint-Martin de Laon (1124, Aisne) o l’abadia de l'Étoile (1130, Loir i Cher)Abadia de l'Étoile
(Loir i Cher)

Monestir premonstratenc des del 1130, abans era una casa benedictina. Suprimit amb la Revolució, es va restaurar a finals del segle XIX, fins el 1903. Encara es conserva l'església

Abadia de l'Étoile
Louis Boudan, 1695
Bibliothèque nationale de France
. El monestir va restar sota la direcció del mateix fundador fins que va assumir el càrrec de bisbe de Magdeburg (1125), les noves obligacions van fer que nomenés el primer abat regular de Prémontré, Hug de Fosses (1126-1161). El fundador moriria a Magdeburg el 1134, lloc on seria enterrat. L’abadia de Prémontré s’havia convertit en el cap de l’orde premonstratès que encara es manté amb activitat tot i que amb algunes reformes pel que fa al seu ordenament. En aquest lloc es celebraren els Capítols Generals de l’orde de manera regular fins el segle XV i esporàdicament amb posterioritat.

Prémontré
Abadia de Prémontré
Passeig d'entrada a l'abadia

El 1535 fou nomenat un abat comendatari de la casa malgrat l’oposició de la comunitat i contravenint els privilegis que beneficiaven l’orde en aquest sentit, aquesta oposició va fer que els abats següents fossin triats de manera regular, fora d’algun cas molt puntual. Durant el segle XVIII es va emprendre una àmplia tasca reconstructora pel que fa al propi monestir. La vida comunitària va acabar amb la Revolució l’any 1790. El 1795 el lloc fou posat a la venda i en poc temps va caure en ruïna, abans de finals de segle l’església s’havia ensorrat. El 1855 el lloc va tornar a mans de l’Església però poc després s’hi va instal·lar un hospital psiquiàtric, que encara hi manté l’activitat. Es conserven edificacions de la reconstrucció del segle XVIII i alguns elements anteriors.

Prémontré
Abadia de Prémontré