Monestirs
Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Saint-Pierre de Lesterps
Abbaye Saint-Pierre de Lesterps / l’Esterp / Stirpensis
< anterior Inici França Nova Aquitània Charente següent >
castellano
cercador contacte

Charente

La fundació de l’abadia de Saint-Pierre de Lesterps fou promoguda pels senyors de Chabanais, lloc situat al sud d’aquí. En una data indeterminada, a finals del segle X, Jourdain I va fer donació d’una capella ja existent per portar endavant l’empresa. Sis anys després de la fundació, hom va introduir la Regla de Sant Agustí a aquesta comunitat. Poc després el fill del fundador, en desacord amb aquell acte va ocupar el monestir que va resultar destruït a causa de l’atac del comte de La Marche, més endavant el mateix senyor de Chabanais es va encarregar de la seva reconstrucció després d’obtenir el perdó del papa. En aquella època Gautier, que després seria venerat com a sant, era l’abat d’aquesta casa. La nova església que es va aixecar fou consagrada el 1091 tot i que durant el segle XII s’hi va continuar treballant.

Lesterps
Campanar de l'església de Lesterps


Canonges agustinians

 

Lesterps
Atri de l'església de Lesterps

Lesterps
Atri de l'església de Lesterps


El 1567, dins del marc de les guerres de Religió, el monestir fou atacat, saquejat i incendiat i va quedar en ruïna fins la restauració promoguda per l’abat Charles-François de La Vieuville (1657-1676) que també va vincular la casa a la congregació de Sainte-Geneviève. Malgrat tot, l’estat de conservació de l’església no era l’adequat, el 1738 ja no s’utilitzava i en el segle XIX va caure en ruïna; es va perdre la capçalera, el transsepte i part de la nau. Actualment només es conserven tres trams de la nau i també un poderós campanar sota el qual hi ha un atri.

Lesterps
Atri de l'església de Lesterps


Lesterps
Atri de l'església de Lesterps

Lesterps
Restes de la part d'església enrunada


Lesterps
Planta de l'església de Lesterps
Segons V. de Courcel. Publicat a Congrés Archéologique de France. LXXIX session...
Bibliothèques de la Ville de Compiègne

Bibliografia:
- BESSE, R.M. (1910). Abbayes et prieurés de l’ancienne France. Ligugé; Paris
- COURCEL, Valentin (1913). L’église de Lesterps. Congrés Archéologique de France. LXXIX session tenue a Angoulême en 1912. París: Picard
 

Situació:

Lesterps es troba entre Llemotges i Poitiers

Baldiri B. - Agost de 2013