Abadia de Saint-Laon de Thouars
< anterior Inici França Nova Aquitània Deux-Sèvres següent >

Deux-Sèvres

Aquesta canònica agustiniana està dedicada a sant Lô (Laudus, o Laon), bisbe de Coutances a mitjan del segle VI. Durant el segle IX i a causa de les guerres normandes les seves restes foren traslladades prop d’aquí i dipositades en una capella on eren venerades. Ja al segle XI, aquelles relíquies foren traslladades a Thouars i disposades en una nova església dedicada a Notre-Dame i Saint-Laon. L’any 1021 hom va disposar que quatre canonges tinguessin cura d’aquella església i de la tomba del sant. El 1096, el bisbe de Poitiers va lliurar Saint-Laon a l’abadia de Saint-Florent de Saumur (Maine i Loira), lloc d’on va passar a dependre. El 1107 va esclatar un conflicte entre les dues cases resultant que Saint-Laon, llavors ja amb importants possessions, deixava de dependre de Saumur i es declarava seguidora de la Regla de Sant Agustí.

Saint-Laon de Thouars
Església de Saint-Laon

Canonges agustinians

En els anys i segles següents, hi ha constància de nombrosos casos que demostren el relaxament de l’observança dins d’aquesta abadia, amb episodis puntuals força escandalosos. La princesa Margarida d’Escòcia (1424-1445), casada amb qui més endavant seria Lluís XI de França, va relacionar-se amb aquesta casa, hi va fundar una capella on fou enterrada el 1479. Des de finals del segle XV la casa va passar a estar regida per abats comendataris. El 1655 la situació de relaxament de la comunitat es va regularitzar amb la seva adhesió a la congregació de Sainte-Geneviève, fet que també va permetre la reconstrucció de les dependències canonicals. El 1790 la canònica fou suprimida, després la de Revolució l’església va esdevenir parroquial.

L'església de l'abadia
Veüe de l'esglisse, et Abbaye de St Lon à Thouars