Abadia de Saint-Étienne de Vaux
< anterior Inici França Nova Aquitània Charente Marítim següent >

Charente Marítim

La fundació d’aquesta casa es va fer amb l’activa participació dels senyors de Mortagne (Mortagne-sur-Gironde, al sud-est d’aquí i també prop de la costa). Cap el 1075 els germans Pierre i Arnaud Gémon van fer venir una comunitat del monestir de Maillezais (Vendée) al davant de la qual es va posar l’abat Martin. Hom considera que el lloc de Vaux ja havia estat ocupat anteriorment per una primera comunitat que s’hauria extingit a causa de les invasions normandes. La fundació fou aprovada en un concili celebrat a Saintes i la nova casa es va posar sota l’advocació de sant Esteve i depenent de Maillezais. A finals del segle XI tenia el priorat de Saint-Sépulcre de Seuilly (Indre i Loira). Aquest establiment va patir els efectes de les guerres de Cent Anys i de Religió que van deixar el lloc en ruïna (1584). Mai es va refer del tot, malgrat això l’abadia va tenir activitat fins la Revolució. L’església actual és el resultat de la mutilació d’un edifici de grans dimensions, amb tres naus i creuer; ara només es conserva el gran absis central, convertit en una petita nau, una part del transsepte i una capella afegida; tot plegat conserva importants testimonis d’escultura medieval.

Saint-Étienne de Vaux

Esquema de la part conservada de l'església de Vaux