Provença-Alps-Costa Blava
Priorat de Saintes-Maries-de-la-Mer
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Boques del Roine següent >

Boques del Roine

Aquesta església està dedicada a les Santes Maries: Maria de Cleofàs i Maria Salomé, esmentades als Evangelis i de les que hom té notícies poc concretes que han donat pas a episodis llegendaris. Aquests dos personatges i Maria Magdalena són conegudes com les Tres Maries. La tradició local diu que les Tres Maries, acompanyades per Maximí, Sara i Llàtzer, entre altres, foren expulsats de Palestina i posats en una barca sense veles ni rems amb la que van travessar el mar Mediterrani fins arribar a la costa de la Camarga. En aquest lloc hi van restar Maria de Cleofàs, Maria Salomé i Sara, mentre que els altres van anar a evangelitzar el territori. Les santes Maries es van quedar en aquest indret després de fer brollar aigua dolça de manera miraculosa, a la seva mort hi foren enterrades.

Saintes-Maries-de-la-Mer

Les Santes Maries: Maria Salomé i Maria de Cleofàs (o Maria de Jacobi)

Cap el 542, el bisbe sant Cesari d’Arle esmentava un oratori dedicat a Notre-Dame en aquest mateix lloc. El bisbe Rostan (870-970), restaurador de l’abadia de Saint-Césaire d’Arle, va donar aquesta església al monestir. El 1061 fou donada al capítol canonical d’Arle i el 1078 va tornar a canviar de mans, ara per passar a l’abadia benedictina de Montmajor, que hi va fundar un priorat. En la segona meitat del segle XII es va refer aquella església, esmentada com Beata Maria de Mari, i és en aquesta època que caldria situar el gruix de les construccions actuals. L’església fou fortificada en el segle XIV.

Lleons d'un antic portal

Mentrestant s’havia anat desenvolupat la devoció popular a les Santes Maries i per aquest motiu l’any 1448 Renat I d’Anjou va manar que s’excavés el lloc per trobar les seves sepultures, en aquella ocasió es van descobrir dos cossos que foren identificats com els de Maria de Cleofàs i Maria Salomé, que es van dipositar en unes arquetes a la capella de Saint-Michel. Al segle XIX, després de la Revolució, el lloc va patir ocupacions de casa prioral i claustre, pèrdues i també van arribar les restauracions, a partir de mitjan de segle. Es tracta d’una església fortificada de nau única, que conserva a l’absis una important sèrie de capitells romànics de molt bona factura. La cripta es va fer al segle XV arran de l’excavació per trobar les relíquies. La devoció popular encara és molt important, amb ritus particulars.

Capitell amb la Visitació i l'Anunci a Zacaries
Imatge de Mbzt a Wikimedia