Provença-Alps-Costa Blava
Abadia de Saint-Pons de Niça
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Alps Marítims següent >

Alps Marítims

Hom considera que l’abadia de Saint-Pons fou fundada en època de Carlemany i a instàncies seves sobre el lloc on hauria estat martiritzat sant Ponç de Cimiez. L’origen de la ciutat de Niça (Nikaia) és molt antic, hauria estat fundada cap al segle IV aC pels foceus que abans s’havien establert a Massàlia (Marsella). Al segle I els romans funden el lloc de Cemenelum (Cimiez) prop de l’antiga Nikaia i és en aquest període de la seva història que hom situa l’arribada de sant Ponç a la ciutat, fugint de Roma, d’on era originari. Ponç fou empresonat i martiritzat a Cimiez l’any 257. Malgrat que en el segle V Cimiez és víctima de les invasions dels gots i poc a poc queda despoblada, el lloc d’enterrament de sant Ponç era molt concorregut i la seva figura objecte de veneració. La tradició diu que Carlemany va fundar aquí el monestir de Saint-Pons l’any 775 i que hi va posar al seu nebot SiagriSant Siagri (Syagrius), abat i bisbe (?-787)

Segons la llegenda, era nebot de Carlemany, s'hauria format al monestir de Lerins. Primer abat de Saint-Pons de Niça, despres va esdevenir bisbe d'aquella diòcesi
al seu front.

Saint-Pons
L'abadia de Saint-Pons

Saint-Pons

Saint-Pons

A banda de la tradició abans esmentada, sembla molt possible que el monestir estigués en funcionament a finals del segle VIII, però poc després una invasió sarraïna el va destruir. A finals del segle X la casa benedictina s’havia fundat novament i recuperat, el 937 el comte Ramon III de TolosaRamon III de Tolosa (c892-942)

Comte de Tolosa de Llenguadoc entre 924 i 942
va portar una part de les relíquies del sant a l’abadia de Sant Ponç de Tomeres (Erau), lloc que ell mateix havia fundat l’any anterior. El primer document conegut d’aquest monestir és de l’any 999, es tracta d’una donació a favor de l’abadia efectuada per Miró de Niça. En les dècades següents altres donacions de béns beneficiaren Saint-Pons, esdevenint un monestir pròsper amb moltes esglésies i priorats dependents. La crisi i decadència va arribar al segle XIV, amb episodis de pesta i especialment els efectes de la guerra de l’Unió d’AisGuerra de l'Unió d'Ais

Conflicte causat per la successió de de Joana I de Nàpols, assassinada el 1382
que va afectar Niça i el monestir, que va veure com la comunitat fugia. El 1473 l’abadia es va sotmetre al règim de comenda, amb la conseqüent minva dels seus ingressos. El 1528 hi va haver un intent fallit de suprimir-la per afegir els seus béns a la mensa capitular de la catedral. Poc a poc la situació es va anar agreujant de manera que va afectar l’observança de la Regla, alhora que la situació física de les dependències monàstiques era gairebé de ruïna (1567).

Saint-Pons

Malgrat la seva situació, a començament del segle XVIII els benedictins van emprendre la reconstrucció total del monestir, l’abadia de Saint-Pons va mantenir-se fins que Víctor Amadeu III de Sardenya la va suprimir el 1792. Després d’un període de transició, en època de la Revolució, Niça va passar una altra vegada al regne de Sardenya i l’antic monestir esdevingué de propietat pública però mantenint el culte. El 1835 hi arribaren els Oblats de MariaMissioners Oblats de Maria Immaculada

Congregació religiosa de caire missioner fundada el 1816 a Ais de Provença
que van restaurar els edificis. El 1860 Niça va passar a l’Estat francès, que va recuperar la propietat el lloc i el 1903 els Oblats foren expulsats definitivament. Després la ciutat de Niça va fer-se amb la propietat del monestir, l’església esdevenia parròquia i el monestir prenia funcions hospitalàries.

Saint-Pons

Saint-Pons