Provença-Alps-Costa Blava
Abadia de Silvacana
Abbaye de Silvacane
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Boques del Roine següent >

Boques del Roine

L’abadia de Notre-Dame de Silvacana fou fundada cap el 1144 des del monestir cistercenc de Morimond (Alt Marne). Hom creu que anteriorment hi havia en aquest territori una comunitat de caire eremític de la que es tenen notícies l’any 1048, també s’ha volgut vincular aquella comunitat amb l’arribada dels cistercencs. Es troba prop del Durance, en aquell moment un lloc d’aiguamolls (silva-cana -> bosc de canyes). Hom compta entre els seus benefactors Raymond des Baux, que algun document tardà i poc fiable designa com fundador, també els comtes de Provença, els senyors de La Roque i les abadies de Saint-André (Gard) i Sant Víctor de Marsella.

Silvacana
L'abadia de Silvacana

Silvacana
Abadia de Silvacana
Façana
Architecture romane du midi de la France (1873)

Silvacana
Abadia de Silvacana
Interior de l'església

Malgrat que Silvacana fou un monestir modest, el 1188 va fundar l’abadia filla de Valsainte (Alps de l'Alta Provença). El 1289 va viure un episodi, si més no, poc habitual: l’ocupació de la pròpia abadia i de les seves granges per monjos benedictins de Montmajor, el que va obligar les autoritats a intervenir. Durant el segle XIV, va entrar en decadència a causa de la inestabilitat del territori. Aquesta situació no es va poder redreçar i el 1425 aquesta casa i la de Valsainte foren unides i finalment s’en va fer càrrec el capítol de la catedral d’Ais, donant fi a la vida monàstica en aquest indret. Durant el segle XVI va patir ocupacions en el marc de les guerres de Religió. L’església va esdevenir parroquial, situació es va mantenir fins el 1742. Arran de la Revolució es va transformar en una explotació agrícola. Des de mitjan del segle XIX es va anar treballant en la seva adquisició i restauració, fins la segona meitat del segle XX.

Silvacana
Abadia de Silvacana
Nau lateral
Bibliothèque nationale de France

De l’antiga abadia en resta l’església del darrer quart del segle XII i primer del XIII, de la mateixa època son les construccions a tocar de l’ala de llevant del claustre, al costat del creuer de l’església, amb la sala capitular i la sala de monjos. El claustre és del segle XIII i el refetor d’època posterior. Les construccions de l’ala de ponent no es van arribar a fer mai. Dins el clos monàstic hi ha restes d’altres dependències auxiliars, com ara la porteria.

Silvacana
Abadia de Silvacana