Priorat de Saint-Laurent de Grenoble
Prieuré Saint-Laurent de Grenoble

Isère següent >

Isère

El priorat de Saint-Laurent fou fundat el 1012, en aquell moment es va formalitzar la donació d’una antiga església als benedictins de l’abadia de Saint-Chaffre (Alt Loira). L’església de Saint-Laurent, actualment desafectada, té el seu origen en un important mausoleu que es va bastir a mitjan del segle V en un antic cementiri. Aquella construcció va anar evolucionant amb el pas del temps i a començament del segle següent s’hi va afegir una església de planta cruciforme, encara de caràcter funerari, que es va refer més endavant i a la que s’hi va superposar en època carolíngia una església de planta rectangular amb transsepte.

Saint-Laurent de Grenoble
Saint-Laurent

Saint-Laurent

Portal de ponent de l'església

Ja en època monàstica el lloc va continuar evolucionant arquitectònicament tant pel que fa a l’església, que va perdre el transsepte, com per les construccions priorals annexes, com ara el claustre. Pel que fa al priorat, aquest es trobava en decadència en el segle XVI i el 1683 fou suprimit com a tal, mantenint la condició de parròquia. Durant la Revolució va quedar temporalment desafectada i al segle XIX es valorà adequadament la importància de la seva cripta, dedicada a sant Eugend, hereva de la primera església en forma de creu, on es conserven columnes i capitells del segle VII. Des del darrer quart del segle XX el priorat ha estat excavat i ara al seu interior es presenten les restes de les construccions que s’han anat superposant a causa de les modificacions efectuades.

Decoració mural del portal (s. XIV)

Saint-Laurent