Monestirs d'Alvèrnia
Roine-Alps
< anterior Inici França

Alvèrnia-Roine-Alps

Isère següent >

Isèra

Aquesta cartoixa femenina fou fundada per Beatriu de Montferrat (1210-1274) esposa de Guigó Andreu (delfí del Vienès entre el 1228 i 1237) que el 1234 va obtenir dels canonges d’Oulx (Piemont) les seves possessions a Prémol per al nou establiment, a aquestes terres es van afegir altres donacions successives de béns i rendes que havien d’assegurar el manteniment de la comunitat. Hom ha considerat que el monestir femení es va afiliar a la Cartoixa en un moment posterior a la fundació i que possiblement anteriorment estaria directament vinculat a la canònica a través del priorat de Vaulnaveys. Durant els decennis següents sovintegen les donacions a favor de la comunitat. El 1252 les monges de Prémol participaren molt activament en la fundació de la propera cartoixa de Parménie.

Prémol
Restes de la cartoixa de Prémol

Cartoixanes

Prémol
Vista de la cartoixa de Prémol
Mémoires et documents publiés par l'Académie salésienne (1879)

Prémol

El 1467, la cartoixa de Prémol va patir un incendi i el 1563 fou víctima de les guerres de Religió, que va fer que el lloc quedés abandonat temporalment. El 1707 un altre incendi va obligar a abandonar la casa fins el 1715, quan ja s’havia pogut reconstruir. La casa monàstica va mantenir-se fins la Revolució, data en que fou suprimida i els seu béns venuts. El 1819 algunes monges de Prémol van fundar la nova cartoixa de Beauregard, també al departament d’Isèra.

Prémol
La cartoixa de Prémol