Abadia d'Elan
Élan, Ellantium
< anterior Inici França Gran Est Ardenes següent >

Ardenes

Hom considera que la data de fundació d’aquesta abadia cal situar-la en l’any 1148, es va portar a terme gràcies a la intervenció del comte Witer (o Ithier, 1115-1158) de Rethel, qui en remissió del seu passat d’opressor va participar en algunes fundacions religioses com ara l’abadia de Lavaldieu, la de Mares (després traslladada a Longwé) i aquesta d’Elan. El comte va fer donació el 1154 de les seves possessions a Élan, la casa s’havia posat sota la direcció de l’abat Roger, un monjo natural d’Anglaterra i que s’havia format a l’abadia cistercenca de Loroy (Cher), aquest va romandre al cap de la casa fins la seva mort, és venerat com a sant. Tant el comte fundador com alguns dels seus descendents foren enterrats en aquest lloc. Malgrat els infortunis de les guerres al segle XVII, l’abadia va mantenir l’activitat fins la Revolució, es conserven algunes de les seves dependències bé que molt modificades, l’església es va restaurar profundament en el segle XVIII i és ara parroquial. Hi destaca també el palau abacial dels segles XV i XVI, amb torres de defensa.

Elan
L'església d'Élan, abans de l'abadia