Priorat de Notre-Dame de Rethel
B. Mariae Retellensis
< anterior Inici França Gran Est Ardenes següent >

Ardenes

Aquest lloc era la seu d’un priorat depenent de l’abadia de Saint-Remi de Reims (Marne) el 1118 el comte de Rethel va donar (o retornar) l’església aquella abadia perquè s’hi establís una comunitat monàstica. Durant el darrer quart del segle XIII es van fer importants obres de reconstrucció a l’església, un edifici de tres naus que era compartit entre la comunitat monàstica i el servei parroquial. Al segle XV s’hi va incorporar una nova construcció, enderrocant una de les naus laterals per bastir una nova església parroquial. La població de Rethel s’havia distanciat de la comunitat de monjos a causa del seu comportament poc adequat, l’arribada a de la congregació de Saint-Maur a Saint-Remi no fou acceptada pel priorat que es va mantenir sense reformar durant uns anys, fins i tot es va arribar a dedicar la part de l’església que tenia funcions parroquials a sant Nicolau, posant en relleu el seu distanciament. L’antagonisme entre els dos organismes va determinar que el 1684 l’arquebisbe Le Tellier de Reims decretés la dissolució del priorat, tot i que es va mantenir el càrrec de prior fins el 1740. L’església de Saint-Nicolas va quedar desafectada amb la Revolució (1792) i no hi va tornar el culte fins tres anys més tard. Durant la Primera i Segona Guerra Mundial el conjunt va patir destruccions i ara el monument es troba restaurat.

Rethel
L'actual església de Saint-Nicaise,