Cel·la de Santa Maria d'Igualada

Sancte Marie Agolata / Aqualata

(Igualada, Anoia)

Santa Maria d'Igualada
L'església actual

L’església de Santa Maria és documentada des de l’any 986, en un precepte del rei carolingi Lotari, atorgat a favor del monestir de Sant Cugat del Vallès i on consta que l’església pertany al terme del castell d’Òdena.

L’any 1002, en una butlla atorgada pel papa Silvestre II (999-1003) a favor de Sant Cugat, ja hi figura el topònim d’Igualada (Sancta Maria qui est iuxta Aqualata) a més d’esmentar l’església com una cel·la. El papa Joan XVIII la confirma com una possessió de Sant Cugat. En la consagració de l’església de Santa Maria, de l’any 1058, només s’esmenta com a tal, amb funcions parroquials. L’any 1087 va tenir una segona consagració. L’actual edifici és, bàsicament, dels segles XVII i XVIII.

El papa Silvestre II
Representat a Romanorum Pontificum effigies (1580)