Benedictins Priorat de Santa Maria de la Llacuna
< anterior Inici Catalunya Anoia la Llacuna següent >

Anoia

L’any 1020 o 1021 l’església de Santa Maria de la Llacuna fou lliurada per la comtessa Ermessenda de Carcassona i el seu fill Berenguer Ramon I al monestir de Sant Llorenç del Munt perquè en tingués cura. En aquell moment el sacerdot Selva estava a càrrec del lloc i, tal com s’havia establert en la donació, va continuar regint-la. El 1053 va patir els efectes d’una ocupació sarraïna i Sant Llorenç va restaurar-la mentre que Selva es retirava a aquell monestir. En aquell moment es va crear el priorat de Santa Maria de la Llacuna que tenia, a més, funcions parroquials.

La Llacuna
La Llacuna

Fou un priorat molt petit i amb poques rendes, però va guanyar pes en el seu vessant parroquial, el que a començament de segle XIV va encetar desavinences amb el bisbe de Barcelona que van acabar amb un acord el 1310. El priorat fou secularitzat el 1592, quan ja feia temps que no hi residia el prior. L’església va tenir culte fins mitjan segle XIX i després es va edificar un habitatge a sobre, ara les possibles restes de l’edifici medieval, que eren visibles fins el 1973, han quedat amagades.

La Llacuna
Plaça Major de la Llacuna