Convent de la Santíssima Trinitat de Piera

Trinitaris de Piera

(Piera, Anoia)

Trinitaris de Piera
Trinitaris de Piera
El convent convertit en Casa Consistorial
Biblioteca de Catalunya

S'ha dit que el convent dels trinitaris fou fundat el 1205 per sant Joan de Mata, primer s'hauria establert extramurs, però més tard va passar a l'antic hospital, a la plaça Major. De totes maneres, no està documentada la presència dels trinitaris al segle XIII.

Trinitaris de Piera
Trinitaris de Piera
Escut dels trinitaris reaprofitat en una casa de Piera

L'any 1335 l'hospital de Sant Francesc, vinculat a la parròquia, passava per una època de dificultats econòmiques i fou ofert juntament amb la capella de Sant Francesc als trinitaris que ja es trobaven a la població o bé van arribar amb aquest motiu. Aquest canvi va comportar friccions entre els frares i la parròquia. Finalment, els trinitaris no van poder treure aquella institució de les penúries econòmiques que passava i van deixar el centre assistencial. L'edifici es va refer completament al segle XVIII. A l'exclaustració (1835) el convent tenia al voltant d'una dotzena de frares. Després fou convertit en Casa Consistorial fins que el 1926 l'Ajuntament es va traslladar a un altre edifici i enderrocà l'anterior per aixecar en el seu solar el mercat municipal del Peix.

Trinitaris de Piera
Trinitaris de Piera