Dominics Convent de Sant Domènec de la Seu d'Urgell
< anterior Inici Catalunya Alt Urgell la Seu d'Urgell següent >

Alt Urgell

El primer emplaçament del convent de Sant Domènec es trobava extramurs (1273). La introducció dels dominicans a aquestes terres es va veure afavorida per la seva confrontació amb l'heretgia albigesa, que hi havia arrelat. A ells fou confiada l'extirpació de l'heretgia per mitjà dels predicadors i del tribunal de la Inquisició. En una revolta fou assassinat l'inquisidor dominicà Pere de Cadireta (1279), tingut com a fundador d’aquesta casa i venerat com a sant.

Sant Domènec de la Seu d'Urgell
Sant Domènec

Sant Domènec

Sant Domènec

El 1364, per motius de defensa de la ciutat, el convent es traslladà a l'interior del recinte, a l'antiga església de Sant Miquel que havia estat seu d’una canònica i que en aquell moment era una parròquia. La casa es va dedicar a sant Domènec i la parròquia es va traslladar a l’antiga església de Sant Pere, al sud de la catedral, que encara es conserva. Al cap de poc temps l’església romànica fou substituïda per un nou edifici gòtic (primeria del segle XV), d'una sola nau i capelles laterals que també es conserva. El claustre, més tardà, ara forma part del Parador de Turisme.

Sant Domènec

Pere de Cadireta