Carmelites descalços

Convent i col·legi de Sant Joan Baptista de Reus
< anterior Inici Catalunya Baix Camp Reus següent >

Baix Camp

El convent es va fundar per iniciativa del reusenc Francesc Robuster, bisbe d'Elna i Vic, a partir del 1604 hom va demanar les oportunes autoritzacions a les autoritats eclesiàstiques i locals i la fundació va tenir lloc el 1605. La construcció del convent va començar el 1606 malgrat els entrebancs posats pels frares franciscans que no veien convenient l'existència de dues comunitats a la ciutat. Era també col·legi de filosofia i teologia. La guerra dels Segadors i la de Successió no van afectar directament l’establiment però va patir les conseqüències d’una ocupació durant la guerra del Francès (entre els anys 1811 i 1814), quan fou convertit en hospital.

Hospital de Sant Joan

Antic convent transformat en hospital
Sant Joan
L'església parroquial de Sant Joan

La vida del convent va acabar amb l’assalt patit el 1835 quan el lloc va resultar incendiat i gairebé totalment destruït, mentre la major part dels religiosos que l’ocupaven foren assassinats. Seguidament l’ajuntament va ordenar la demolició de les restes de l’església i de la capella dels Dolors, que no havia resultat afectada per l’atac. El convent va quedar poc afectat i el 1843 va passar a mans públiques destinant-lo a hospital, formalitzant definitivament el trasllat de l'antic hospital de Sant Joan de ReusHospital de Sant Joan de Reus

Antic hospital fundat a Reus al segle XIII (s'esmenta la seva existència el 1244), es trobava a tocar de la porta de l'Hospital, a llevant del centre històric. El 1835 la seu es va traslladar a l'antic convent dels carmelites descalços

Imatge idealitzada del portal de l'Hospital
Butlletí del Sindicat de Metges de Catalunya. Núm. 080 (abr. 1927)
Biblioteca de Catalunya. Museu d'Història de la Medicina. Universitat Autònoma de Barcelona
. Prop de l’antic convent es va aixecar l’església parroquial de Sant Joan Baptista, en certa manera successora de l’antiga església conventual destruïda, obra de l’arquitecte Pere Caselles, que resta inacabada.

Sant Joan

Sant Joan