Claustre de Mas del Vent, Palamós

Considerat una recreació moderva

(Palamós, Baix Empordà)

Claustre del Mas del Vent
Mas del Vent
Galeria sud-est

A la vila de Palamós es conserven les galeries d'un claustre aparentment romànic, el conjunt escultòric està situat dins la finca de Mas del Vent, integrat en els jardins d'una casa pairal antiga. Aquesta obra havia romàs pràcticament desconeguda fins que la seva divulgació a partir de 2010 la va posar d'actualitat generant una allau d'articles periodístics i despertant l'atenció dels especialistes i de les autoritats, sobretot per aclarir la seva antiguitat i procedència.

Mas del Vent
Mas del Vent

Tot i que no hi ha completa unanimitat en considerar-la una obra d’origen medieval o bé una falsificació moderna, ni (donat el cas) en la seva procedència, ni tampoc el seu origen estrictament monàstic, s’ha optat per incloure-la en aquest web, si més no, pel seu coneixement. Després d’opinions, investigacions i informes elaborats pels especialistes, un dictamen sol·licitat per la Generalitat de Catalunya i signat pel doctor Eduard Carbonell, va concloure (2014) que es tracta d’una falsificació moderna, en aquest informe hi van col·laborar altres especialistes de prestigi que avalaven les conclusions.

Mas del Vent
Mas del Vent

Altres estudis apunten a la seva autenticitat (si més no, en la seva major part) i origen medieval, fins i tot estableixen la seva procedència a la Catedral Vella de Salamanca, opinió defensada pel també doctor Gerard Boto, qui va treure a la llum l'existència del claustre. Altres opinions el fan originari de San Pedro de Arlanza (Burgos). No es disposava de cap coneixement precís d'aquesta obra fins que es va exposar a Ciudad Lineal de Madrid, pels voltants de 1930, indici que dona suport a la tesi que defensa que ens trobem davant d'una recreació recent. No fou fins a l'any 1958 que el claustre es va vendre, traslladar i muntar al Mas del Vent de Palamós.

Mas del Vent
Mas del Vent
Ciudad Lineal
El claustre a Ciudad Lineal de Madrid
Fototeca del Patrimonio Histórico - 05928-C

El conjunt, molt regular i format per quatre galeries, es va muntar íntegrament a Madrid, però ara només es conserven dues galeries en tota la seva alçada i les altres dues desmuntades i en mal estat. Hom pot considerar de manera general que l'obra segueix l'estructura formal del claustre de San Juan de la Peña (Osca) i la del monestir de Santo Domingo de Silos (Burgos) pel que fa a la seva iconografia, tot i que hi ha elements inspirats en altres models. El conjunt consta de 44 capitells, quaranta de dobles i quatre quàdruples.

Mas del Vent
Esquema del claustre de Mas del Vent