Franciscanos observantes Convento de Sant SebastiÓ de la Bisbal
< anterior Inicio Catalunya Baix EmpordÓ la Bisbal d'EmpordÓ siguiente >
catalÓ

Baix EmpordÓ

La fundaciˇ dĺaquest establiment es va portar a terme grÓcies a la iniciativa del bisbe de Girona, Benet de Tocco, dĺorigen napolitÓ i monjo de Montserrat. Aquest prelat va gestionar el 1580 amb la ciutat que es nomenessin tres persones per portar a terme la iniciativa, ocupant la preexistent capella de Sant SebastiÓ, situada en un turˇ prop de la poblaciˇ.

Sant SebastiÓ de la Bisbal
El convento de Sant SebastiÓ

Fachada principal del convento

Portal de la iglesia

Aquell mateix any va comenšar la construcciˇ del nou convent i el mateix bisbe va fer una important dotaciˇ econ˛mica amb aquesta finalitat. El 1590 el metge de la Bisbal, Rafael Martorell, veient que lĺesglÚsia de Sant SebastiÓ no presentava les condicions adequades per a la comunitat franciscana va impulsar la seva reconstrucciˇ; aquesta obra es va portar a terme amb molta rapidesa i el 1591 ja es va poder consagrar el nou temple. Segons una inscripciˇ de la fašana, aquest edifici es va ampliar el 1791. El monestir va aconseguir un rÓpid desenvolupament i consta que en el segle XVIII la comunitat reunida en aquest lloc era de 30 membres. Era una Ŕpoca de prosperitat si tenim en compte les importants obres que es van fer a lĺesglÚsia i el claustre.

Bˇveda de una capilla lateral, fechada en 1751

Bˇveda de la capilla lateral

Lĺany 1822 els frares van fugir del convent a causa de la inestabilitat polÝtica del moment, per˛ les coses van tornar a lloc amb certa rapidesa. El 1835 tenia 19 membres, aquests van deixar lĺestabliment a causa de la desamortitzaciˇ, per˛ aquest fet es va produir sense violŔncies, refugiant-se els frares per les rodalies. A causa dĺaix˛ el lloc va passar a mans p˙bliques i fou utilitzat per diverses activitats: fÓbrica, hospital, caserna, escola... fins que el 1885 fou posat a la venda i va passar a mans particulars.

Imagen de san Francisco

El 1901 els Ferrer, propietaris de la casa, la van cedir un altre cop als franciscans, restaurant seguidament aquest establiment monÓstic, el 1929 va esdevenir noviciat. Actualment el lloc encara pertany al mateix orde, tot i que estÓ ocupat per una fundaciˇ de tipus assistencial.

Exterior de la iglesia

Inscripciˇn del claustro fechada en 1740

El claustro superior

Bˇveda de la escalera

El refectorio

Decoraciˇn del refectorio

MÚnsula del refectorio

El nuevo campanario

JardÝn con el Via Crucis

El convento de Sant SebastiÓ (2002)

El claustro en una imagen de 1897

El convento con el campanario primitivo (de fecha indeterminada)

BibliografÝa:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Catalu˝a durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. AltÚs, 1906
- SANAHUJA, Pedro. Historia de la serßfica provincia de Catalu˝a. Barcelona, Ed. Serßfica, 1959

Situaciˇ:

El convento de Sant SebastiÓ estß situado al sur de la Bisbal, perfectamente visible en un lugar elevado

Baldiri B. - Septiembre de 2011