Priorat de Sant Pere del Mont

Sancti Petri de Monte

(Castellfollit del Boix, Bages)

Sant Pere del Mont
Sant Pere del Mont

Inicialment, devia tractar-se d'una capella rural, situada dins el terme del castell de Grevalosa. Hom la troba documentada el 1102 sense fer esment de cap mena de comunitat, la primera notícia en aquest sentit data del 1140, quan ja depèn de Sant Pere de la Portella, al Berguedà.

Sant Pere del Mont
Sant Pere del Mont

Sempre va mantenir aquesta dependència de la Portella. Els priors del Mont eren monjos d'aquell monestir i consta que participaven en l'elecció dels abats de la casa mare. El monestir de la Portella mantenia aquest priorat amb funcions parroquials i com a lloc des d'on s'administraven els seus béns en aquest territori. La vida comunitària ja s'havia extingit el 1685, quan hom troba la capella depenent de Santa Cecília de Grevalosa. L'edifici és ara en ruïnes.

Sant Pere del Mont
Sant Pere del Mont