Donades

Comunitat de Santa Maria de les Esglésies
< anterior Inici Catalunya Bages Navàs següent >

Bages

L'església de Santa Maria és esmentada ja el 983, en l'acta de consagració de Sant Llorenç prop Bagà, d’on es dedueix que aquest monestir era propietari de l’església i el lloc.

El 1258 hi consta una comunitat de donades sota la direcció de Sant Llorenç. No sabem quina mena de regla seguia tot i que és de suposar que serien benedictines com la casa d’on depenien. El 1370 consta ja com a simple parròquia, sense comunitat i el 1689 era una capella depenent de la parròquia de Sant Cugat Salou, o del Racó, molt propera. Des del 1835 és de propietat particular. L’església actual és el resultat de l’adaptació d’un edifici del segle XI del que es conserven alguns elements.

Les Esglésies
Les Esglésies