Servites

Convent de la Visitació de Sant Boi
< anterior Inici Catalunya Baix Llobregat Sant Boi de Llobregat següent >

Baix Llobregat

Entre els anys 1580 i 1595 els caputxins van mantenir en aquest lloc un convent, que finalment van decidir abandonar i la seva propietat va retornar a Joan de Cardona, que havia facilitat els terrenys per la seva fundació. L’establiment fou ocupat seguidament pels servites, ja en l’any 1596 aquests van fer inventari dels objectes de culte deixats pels anteriors ocupants de la casa i ben aviat degueren fer el trasllat des de Torre Llimassa (Molins de Rei). Tot i que la cessió no es devia formalitzar fins el 1609, el 1599 consta que Pere Cortés ja era prior servita d’aquest convent.

Visitació de Sant Boi
El convent ja convertit en hospital psiquiàtric (1900?)
 Fons: Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús

Vista exterior del Instituto Mani-comico de San Boy de Llobregat (1854?)

L'església en el seu estat actual

Fou un establiment humil, el 1634 es feien reparacions al claustre, després devia tenir una certa prosperitat ja que a finals del segle XVIII es va construir un cambril per la Mare de Déu dels Dolors. El 1808, durant la Guerra del Francès, el convent fou saquejat i incendiat i els seus voltants foren escenari de lluites. Un cop retornades les coses al seu lloc es va procedir a la restauració, el 1819 encara treballaven en aquesta tasca. Durant el Trienni Liberal (1820-23) la comunitat fou expulsada temporalment i el 1835 d’una manera definitiva arran de la desamortització. El lloc fou confiscat per l’Estat i va quedar abandonat. Finalment fou adquirit pel metge Antoni Pujades que el 1854 va inaugurar un centre psiquiàtric, funció que, en línies generals, encara manté, ara amb les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús.

Pati de l'hospital psiquiàtric (1900-1930?)

Vista aèria del convent i hospital (1965-70?)