Benedictins Santa Maria del Priorat de Banyeres
< anterior Inici Catalunya Baix Penedès Banyeres del Penedès següent >

Baix Penedès

La primera notícia de l’existència d’aquesta església de Santa Maria de Banyeres es troba en un testament de l’any 1158, pel que fa a la casa monàstica des del 1169, quan el seu prior va participar en l’elecció de Pere de Berga com abat de Ripoll. A partir d’aquí es troben donacions i altres actes a favor del priorat que demostren la seva vitalitat. Consta la dependència d’aquesta casa del monestir de Santa Maria de Ripoll entre els anys 1318 i 1352, però hom pensa que aquesta pugui ser força anterior. El 1559, quan fou unit al col·legi de Lleida, ja no tenia comunitat, tot i que hom utilitzava encara el títol de prior. L’església tenia una nau única però ja en època medieval s’hi va afegir una segona, més petita, al sud.

Santa Maria del Priorat de Banyeres
Santa Maria de Banyeres