Col·legi de Sant Guillem d’Aquitània, de Barcelona

Col·legi de Sant Guillem / Col·legi de Sant Agustí

Col·legi de Sant Guillem

De manera anàloga a altres ordes religiosos, els agustins també van establir un col·legi a la ciutat de Barcelona. Aquest es va fundar l'any 1587, quan Francesc d'Agullana, en nom del convent de Sant Agustí de Barcelona, va comprar unes cases a l'actual carrer d'Elisabets, enfront del monestir de Santa Elisabet.

Era un establiment de reduïdes dimensions, però amb molta activitat. Entre el 1808 i 1814 la comunitat agustina es va veure obligada a abandonar-lo amb motiu de la guerra del Francès. Fou exclaustrat el 1835, quan els monjos el van abandonar definitivament. Més endavant el lloc va quedar annexat a la veïna Casa de la Misericòrdia. Encara es conserva l'església, encara que modificada.

La Casa de la Misericòrdia, amb la capella de Sant Guillem
Dibuix de Pau Febrés Yll (1894)