Canongesses agustinianes

Monestir de Santa Maria de Montalegre

Barcelonès

Les monges de l’orde de Sant Agustí s’havien establert el 1265 a la Conreria (Tiana) on hi tenien un priorat (Santa Maria de Montalegre), que va subsistir en aquell lloc fins el 1362, quan es van traslladar a Barcelona.

Aquelles canongesses augustinianes es van establir a la ciutat, al lloc on ara es troben unes oficines de la Diputació de Barcelona i l’església que encara porta el nom de la Mare de Déu de Montalegre. El 1438 s’hi va afegir la comunitat de Santa Magdalena i Santa Margarida (Vallès Occidental), i el 1466 la de Sant Joan de l'Erm (Baix Llobregat).

Casa de la Caritat
La Casa de la Caritat

Casa de la Caritat
Imatge de la Mare de Déu de Montalegre

Casa de la Caritat
Entrada a la Casa de la Caritat

El 1573 el bisbe de Barcelona va prohibir que hi ingressés cap membre nou a la comunitat, potser amb motiu de que les monges no van acceptar la clausura imposada. Això va agreujar la seva decadència i el 1593 el papa Climent VIII va suprimir la comunitat alhora que hi erigia un seminari.

Aquest seminari es va posar en marxa el 1598 i hi va tenir activitat fins el 1772, quan es va traslladar. És en aquesta època que es va construir el pati Manning (1743).

Casa de la Caritat
Pati Manning

Casa de la Caritat
Pati Manning

Casa de la Caritat
Pati Manning

El lloc va passar a mans públiques i es va utilitzar com hospici. El 1802 es va engegar la Casa de la Caritat, que l’any següent va obrir les seves portes i posar en marxa les tasques assistencials, després la Diputació de Barcelona es va fer càrrec del lloc, que encara conserva tot i que les feines d’assistència ja s’havien traspassat a altres centres.

Casa de la Caritat
La Caritat. Joan Serra, 1879