Franciscans conventuals
Agustins

Convent de Sant Francesc de Puigcerdà
< anterior Inici Catalunya Cerdanya Puigcerdà següent >

Cerdanya

Aquest convent es va fundar el 1320 al nord de la ciutat. Una de les causes de la fundació foren els mateixos frares procedents de la Cerdanya i que trobant-se en altres convents de Catalunya, volien retornar prop de casa seva. En aquest sentit, un testament del 1315 atorgat per una germana d’un franciscà resident a Vilafranca, va deixar els seus béns a l’orde a condició que fundés una casa a Puigcerdà. Probablement llavors ja tenien un hospici en aquest lloc.

L'església es va consagrar el 1333. Arran d'un terratrèmol (1428) el convent va quedar força afectat i es va haver de restaurar. A mitjan del segle XVI va entrar en decadència i amb la reforma de l’orde els conventuals el van deixar i no fou ocupat pels observants. Va passar per un curt període de temps als jesuïtes i a partir del 1577 als agustins que van fundar un nou convent mantenint l'advocació de Sant Francesc. El 1708 es va construir el fort Adrià, que va afectar de ple l'establiment conventual, el 1714 la construcció militar es va enderrocar. Els agustins van romandre a Puigcerdà fins l’exclaustració tot i que ocupaven algunes dependencies o cases particulars.

Sant Francesc de Puigcerdà
El fort Adrià envoltant el convent de Sant Francesc