Convent dels Frares del Sac de Puigcerdà

Germans de la Penitència de Puigcerdà

Frares del Sac de Puigcerdà
Puigcerdà
Detall d'Attaque de Puycerda par les carlistes
Charles M. H. (1800)
Institut Cartogràfic de Catalunya

Sabem que els Germans de la Penitència, coneguts popularment com frares del sac, ja eren presents a Puigcerdà el 1270, fou el primer orde mendicant que va arribar a la ciutat, després vindrien els dominics i franciscans. En aquella data ja tenien la comunitat formada i una església en funcionament, el que fa pensar en l’establiment a finals de la dècada de 1260.

Frares del Sac de Lleida
Frare del sac
Il·lustració de l'Histoire des ordres religieux de l'un & de l'autre sexe, Schoonebeek (1695)

Tot i la seva dissolució (1274) la casa va tenir continuïtat durant més de mig segle, almenys fins al 1328; en aquest sentit, hom coneix el nom del seu prior entre el 1299 fins a 1326: fra Mateu. Durant aquesta època el convent va continuar com a beneficiari de donacions a favor seu el que demostra que la població encara tenia presents els frares del sac en els seus testaments. Potser aquesta situació indica també que la comunitat mantenia l'esperança de la derogació del decret que els suprimia. Hom suposa que la casa dels Germans de la Penitència estava situada prop de la parròquia de Santa Maria, potser als afores de la ciutat, fins i tot és possible que compartissin espai amb els franciscans, quan aquests darrers van arribar a Puigcerdà.

Són abundants les donacions a favor del convent, no tants com en el cas dels franciscans i sobretot els dominics, màxims beneficiaris a la ciutat. El 1271 els frares del sac van rebre una important donació per la construcció de l'església. A finals de segle, ja amb el prior fra Mateu al davant el convent, encara funcionava amb certa normalitat, malgrat la seva situació era receptor de donacions i era part activa en la societat de Puigcerdà. Aquest prior, Mateu, hauria mort l'any 1326 i el mateix any figura un nou prior: Nicolau, el que demostra una certa normalitat en el seu funcionament, no com altres cases del mateix orde i en una situació similar que sembla que en els darrers temps no van elegir priors. Molt possiblement aquesta sigui la comunitat de l'orde amb un període de funcionament més llarg després de la supressió. No es coneix cap document relatiu a la possible venda o traspàs de la casa dels frares del sac després de la seva desaparició.