Convent de Sant Magí de Brufaganya

Eremitori de Sant Magí / Domus Brufagaines / Santuari de Sant Magí de la Brufaganya

(Pontils, Conca de Barberà)

Sant Magí de Brufaganya

El santuari de Sant Magí de Brufaganya és dedicat a l'anacoreta Magí, que segons la tradició va habitar una cova situada en aquest lloc on fou martiritzat i enterrat al segle III. Fins el 1204 no s'esmenta documentalment la roca de Sant Magí i al segle XIII ja hi havia una església, que era centre de força devoció i beneficiària de llegats.

Al segle XVI, a iniciativa dels Cervelló, es va restaurar el temple i s'hi organitzà una germandat, alhora que era dotat amb diverses propietats, amb el temps el santuari va anar adquirint popularitat. Els patrons del santuari de Sant Magí, els barons de la Llacuna, van lliurar el lloc als religiosos dominics el 1603, que s'hi establiren des de la presa de possessió oficial, el 1603, fins el 1835. L’any 1732 es va començar a bastir l’església actual, que es va inaugurar, encara que inacabada, el 1735. Fou objecte de diversos saqueigs el 1714, 1835 i 1936. Des del 1841 té funcions parroquials. Als cingles propers al convent encara hi ha uns possibles ermitatges antics que s’han utilitzat fins èpoques més modernes. En aquest lloc s’hi celebren aplecs, molt populars.

L'anacoreta sant Magí
Gravat de Joaquim Ballester (sXVIII)