Agustins Convent de Sant Agustí de Girona
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >

Gironès

Els agustins, que procedien de Torroella de Montgrí, s'instal·laren el 1584 a Girona, quan van arribar els fou cedida l'església de la Mare de Déu del Pilar, inicialment la casa tenia aquesta advocació. El 1608 començaren la construcció d'un nou edifici, a l'actual plaça de la Independència, dins del recinte emmurallat. Aquest establiment, per la seva situació va patir especialment els episodis bèl·lics que afectaren la ciutat de Girona i el 1673 la part nord del convent, que donava a la muralla fou cedida com a caserna. La primera església aixecada en aquest lloc era de grans dimensions, orientada en sentit nord-sud i situada on ara hi ha la plaça, la seva façana principal donava a un carrer que comunicava l’actual carrer d’Anselm Clavé amb el pont de Sant Agustí. A començament del segle XVIII quan una part del convent s’havia convertit en caserna, l’església s’orientava en sentit est-oest i estava situada on ara hi ha els edificis que separen la plaça de l’Onyar.

Sant Agustí de Girona
Convent de Sant Agustí de Girona
Alçat de la façana principal

L'actual plaça de la Independència
Esquema de la situació del convent del segle XVIII, desaparegut

Durant l'ocupació francesa el lloc fou abandonat i el 1815 hom el qualifica de destruït. La dèbil recuperació va fer perdurar el convent fins l'exclaustració definitiva, el 1835. La part que no era en ruïna va adaptar-se com a caserna de cavalleria. El 1841 el lloc va passar a mans particulars i el solar fou parcel·lat, donant lloc a l'actual plaça de la Independència, on no hi ha cap resta visible del convent.

El convent de Sant Agustí en un plànol
esquemàtic del Mercadal de Girona