Franciscans
Franciscans observants
Convent de Sant Francesc de Girona
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >

Gironès

Tot i que s’ha esmentat una compra de terrenys efectuada l’any 1222 amb la finalitat d’ampliar el convent franciscà, sembla que en aquell moment encara no s’havia fundat i no és fins el 1232 que s’autoritzà la compra de terrenys per aixecar l’església i convent dels framenors. Per altra banda, tradicionalment hom admet que el mateix sant Francesc va passar per la ciutat, relacionant-lo amb la família Guerau, en aquest sentit, l’any 1244 es dedicava un altar al fundador de l’orde a la catedral.

Sant Francesc de Girona
Galeria del claustre conservada "in situ"
El claustre de Sant Francesc (1893)

Mare de Déu de l'Esperança (segle XIII-XIV)
Possiblement procedent de Sant Francesc
Museu d'Art de Girona
Galeria del claustre conservada a s'Agaró

D’ençà mitjan del segle XIII hom troba més documents on s’esmenten els framenors i fins i tot el 1296 el papa Bonifaci VIII ordena que el guardià de la casa de Girona, junt a altres personalitats religioses, designin l’abadessa del monestir de Sant Daniel. El convent estava situat a l’avinguda de Sant Francesc i a l’actual carrer Nou, obert més tard sobre el solar dels edificis. Entre el 1330 i 1340 es va ampliar el conjunt conventual, l'església del qual es va consagrar el 1368, data en que també es va celebrar aquí un Capítol General, fet que es repetiria l’any 1398. El 1567 el convent va passar als observants, el que va comportar la sortida d’alguns frares claustrals i la integració a la nova situació d’altres.

Després de patir els efectes de la guerra del Francès, el 1822 la comunitat fou expulsada temporalment del convent, el qual va patir danys importants, però hi van poder tornar més endavant, fins que el 1835 foren expulsats definitivament, el lloc fou venut el 1840 i es va enderrocar gairebé en la seva totalitat, només resten “in situ” alguns elements arquitectònics integrats en els edificis actuals, uns arquets del claustre foren traslladats a l'església de la Mare de Déu de l'Esperança de s'Agaró.

El convent de Sant Francesc en un plànol
esquemàtic del Mercadal de Girona