Sant Honorat de Lerins (o d'Arle), monjo i bisbe
< índex castellano >

Hom desconeix la data de naixement d’Honorat, però s’ha considerat que caldria situar-la cap el 370. La seva biografia fou escrita per un dels seus deixebles i successor a la seu episcopal d’Arle, HilariSant Hilari d'Arle, monjo i bisbe (401-449)

Monjo de Lerins (Alps Marítims) al costat de sant Honorat, a qui va succeïr al bisbat d'Arle l'any 430
. Hom coneix que era de família acomodada però la va abandonar per dedicar-se a la vida religiosa acompanyat per seu germà, Venanci. Honorat i Venanci, acompanyats per Caprasi, van fer un viatge a Grècia i segurament a altres llocs, on van conèixer de prop les experiències cenobítiques que es feien a Orient. Al seu retorn es retirà en un lloc apartat i poc després a l’illa de Lerins, on va reunir una comunitat monàstica, de les més antigues de la Gàl·lia. Amb l’ajuda del bisbe Leonci de Frejús, aquella comunitat va anar creixent fins esdevenir un nucli monàstic de màxima importància a l’època, que més endavant portaria el seu nom i seria conegut com Sant Honorat de Lerins.

Sant Honorat
Sant Honorat
Gravat de Sébastien Leclerc, 1689
Bibliothèque municipale de Lyon

El 428, Honorat va esdevenir bisbe d’Arle i Màxim el va succeïr al cap de la comunitat de Lerins; Honorat va morir el 430 i fou enterrat als Aliscamps d’Arle, fou succeït en la diòcesi per Hilari d'ArleSant Hilari d'Arle, monjo i bisbe (401-449)

, també monjo de Lerins. El 1391, l’església que guardava la seva tomba estava a cura del prior de Ganagobie (Alps de l’Alta Provença) qui va endur-se les relíquies del sant al seu priorat per protegir-les. Més endavant, visitant Lerins, va quedar impressionat per la religiositat del lloc i va fer transportar les relíquies (de manera poc ortodoxa, i miraculosa) a l’illa.

Saint-Honorat
Saint-Honorat dels Aliscamps