Santa Radegunda, reina i fundadora (Radegonde)
< índex castellano >

Radegunda era una princesa de Turíngia nascuda al voltant de l’any 520. Quan el rei franc Clotari I va conquerir aquell regne el 531 fou portada a la cort reial com hostatge juntament amb el seu germà. Cap el 538 Clotari va quedar vidu va casar-se amb Radegunda en contra de la seva voluntat. Anys més tard, cap el 550, Radegunda va assabentar-se de la mort del seu germà per ordre de Clotari, fet que va desencadenar l’abandó de la cort per dedicar-se a la vida religiosa. Va entrar en contacte amb personalitats com sant Medard, bisbe de Noyon, o sant Germà de París, que van intercedir davant el rei i aquest va respectar la nova situació.

Sainte-Croix de Poitiers
Monestir de Sainte-Croix, fundat per la santa
Veüe de l'Abbaye Royalle de Saincte Croix de Poictiers, 1699
Louis Boudan
Bibliothèque nationale de France

Després de passar per Tours va anar a Poitiers on va arribar entre els anys 552 i 557 i hi va fundar el monestir de Notre-Dame, on va ingressar en qualitat de monja, cedint l’abadiat a la seva companya Agnès, també venerada com a santa. Radegunda també va relacionar-se amb sant Cesari d’Arles i va adoptar la seva regla per la nova comunitat de Poitiers. Va fer portar d’Orient una preuada relíquia de la Vera Creu, que encara es conserva, i arran d’això, el monestir fou conegut en endavant com Sainte-Croix. Radegunda va morir el 587 i fou enterrada a la capella funerària de la comunitat que estava dedicada a Notre-Dame i que ara és coneguda com Sainte-Radegonde, on es conserva el sepulcre de la santa. Hom li atribueix també una llarga sèrie d’episodis miraculosos.

Sant Cibar
Santa Radegunda i el rei Clotari I