Hospitaleres

Santa Maria de la Rāpita
< anterior Inici Catalunya Montsiā Sant Carles de la Rāpita següent >

Montsiā

En aquest lloc es situava el castell islāmic de la Rāpita. El 1097, quan encara no s’havia conquerit, Ramon Berenguer III de Barcelona es va comprometre lliurar-lo al monestir de Sant Cugat. Més endavant, el 1150, aquesta donaciķ fou efectuada per Ramon Berenguer IV, un cop conquerida la ciutat de Tortosa.

El monestir de Sant Cugat hi va fundar un priorat el 1171 i fou dedicat a Santa Maria. Malgrat algunes diferčncies amb la mitra tortosina, bāsicament de carācter econōmic, l'establiment continuā la seva existčncia sense entrebancs a destacar. Bāsicament per motius de distāncia geogrāfica, la casa de Sant Cugat va decidir de desfer-se d'aquest lloc. El 1260 el castell i monestir foren venuts als hospitalers, que ja havien manifestat el seu interčs per aquest indret i que hi establiren una comunitat de monges.

La comunitat s’hi va establir l’any 1290, amb monges procedents del monestir de Sixena. El lloc no era adient per una comunitat de religioses a causa de la seva exposiciķ als atacs dels corsaris, fet que es va manifestar en diverses ocasions. Hi romangueren fins el 1579, quan anaren a fundar un nou establiment a Tortosa, deixant aquest abandonat.