Comanda d'Ulldecona
< anterior Inici Catalunya Montsià Ulldecona següent >

Montsià

Un cop conquerit aquest territori als musulmans, el castell d’origen andalusí d'Ulldecona, va romandre sota la protecció de la família Montcada. El 1173 Guillem de Montcada el va cedir a l'orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, donació que fou confirmada el 1178 per Alfons I. Més endavant, el 1191, els hospitalers hagueren de posar altre cop el castell sota la protecció dels Montcada, per motius estrictament defensius.

Castell d'Ulldecona
Castell d'Ulldecona

Castell d'Ulldecona
Castell d'Ulldecona
Castell d'Ulldecona
Castell d'Ulldecona. Torre principal

Allunyat el perill musulmà (1222) s'organitzà de nou el lloc. L'any següent els Montcada van deixar el castell definitivament a mans dels hospitalers que hi fundaren una sotscomanda el 1227, subordinada a la d’Amposta. A mitjan del mateix segle va assolir la seva autonomia, com una comanda independent. La seu de la comanda era situada al castell. La capella era dedicada inicialment a Santa Maria, però més tard es canvià aquesta advocació per la de la Mare de Déu dels Àngels.

Castell d'Ulldecona
Castell d'Ulldecona. Torre de planta circular

Més tard, quan la pacificació del territori era ja una fet, la població es va traslladar al pla, on es troba actualment Ulldecona, els frares deixaren d'utilitzar el castell i també passaren a la nova població (segle XIV) que també va quedar protegida per una muralla i fossat. Aquesta institució perdurà fins l'extinció dels ordes militars, a mitjan del segle XIX.

Castell d'Ulldecona
Castell d'Ulldecona