Priorat de Sant Llorenç d’Ares

Sant Llorenç de la Roca / Sant Llorenç del Montsec / Castell de Sant Llorenç

(Àger, Noguera)

Sant Llorenç d’Ares
Sant Llorenç d’Ares
L'església de Sant Llorenç

El castell de Sant Llorenç d’Ares es troba esmentat per primer cop l’any 1044 en una venda realitzada pel comte Ramon IV de Pallars Jussà (†1047). El 1046 el vescomte Arnau Mir, senyor del castell, va donar alguns dels drets que hi tenia a la canònica de Sant Pere d’Àger, en aquell moment en ple període fundacional. L’any 1057 el castell de Sant Llorenç va formar part de la dotació de Sant Pere.

Sant Llorenç d’Ares
Sant Llorenç d’Ares

El castell tenia una capella dedicada a Sant Llorenç, que ja existia el 1043 i hauria donat nom a la fortalesa. El 1048 Arnau Mir va donar aquella església a Sant Pere d’Àger i segurament en aquella època ja es va convertir en un priorat depenent d’aquell canònica. El 1258 sembla que ja s'havia secularitzat i era una simple parròquia que servia el petit poblat de Sant Llorenç, el rector de la qual mantenia el títol de prior. A finals del segle XVIII havia ja perdut les funcions parroquials, possiblement durant el segle XIV el lloc ja havia quedat despoblat.

Sant Llorenç d’Ares
Sant Llorenç d’Ares