Franciscans observants Convent de Santa Maria de Jesús de Balaguer
< anterior Inici Catalunya Noguera Balaguer següent >

Noguera

Hom diu que els franciscans s'instal·laren a Balaguer en el segle XIII, en un convent al servei de la comunitat de clarisses situat al costat de Santa Maria d'Almatà, tot i que la seva existència no es troba documentada fins el 1372. Aquell convent fou enderrocat en el setge de 1413.

Santa Maria de Jesús
Santa Maria de Jesús de Balaguer

Seu del Consell Comarcal de la Noguera

Una butlla del papa Eugeni IV de l’any 1443 va autoritzar la fundació del convent observant de Balaguer en un altre indret, dedicat a Santa Maria de Jesús. La guerra dels Segadors el va malmetre i els frares es van veure obligats a refugiar-se en una casa prop de l'església del Miracle. A mitjan del segle XVIII tornaren al seu convent, ja reconstruït. Es va veure afectat un altre cop el 1810, ara per la Guerra del Francès, i més endavant durant el Trienni Liberal (1820-23).

Galeria del claustre
Balaguer
Balaguer durant la guerra dels Segadors
Plan du passage qu'a faict Monseigr. le Cte. de Harcour a la
Riviere de Segre en Catalogne du 15 jusque au 23 juin 1645

Santa Maria de Jesús, el 1985

Fou suprimit el 1835, quan la comunitat tenia 14 membres. El 1881 es va poder restaurar i es van establir al vell convent de Sant Domènec, que van refer. De l’antic edifici es conserva l’església i una part del convent i claustre. S’ha remodelat profundament per adaptar-lo com a seu del Consell Comarcal de la Noguera.

Foto de: Historia de la seráfica provincia de Cataluña
Santa Maria de Jesús, d'una postal antiga