Benedictins Priorat de Sant Cristòfol de Salinoves
< anterior Inici Catalunya Noguera Baronia de Rialb següent >

Noguera

Es tracta d'un monestir visigòtic i benedictí donat pel comte Sunifred II d'Urgell, el 937 al monestir de Santa Cecília d'Elins (Alt Urgell) per tal de retornar-li la vida monàstica. Ja sota la direcció del monestir d’Elins, es va aixecar una nova església, consagrada l’any 949. El 1045 hom troba una donació efectuada a favor d’aquest priorat de Sant Cristòfol. A finals del segle XI ja no tindria comunitat, en un document del 1080 s'esmenta l'església de Sant Cristòfol sense cap referència al seu caràcter monàstic. Les benedictines d'Elins i els canonges de Castellbò, que les succeïren, conservaren aquest lloc però ja com a parròquia. El 1574 havia perdut també aquesta categoria. L’església es conserva parcialment, havent perdut la seva capçalera amb tres absis en forma de trèvol. La seva advocació va canviar i ara el lloc és conegut com Sant Jaume de Sant Cristófol.

Sant Cristòfol de Salinoves