Possible monestir de Santa Maria d'Aguilar

Ermita de la Mare de Déu d’Aguilar

(Os de Balaguer, Noguera)

Santa Maria d'Aguilar

Gràcies a un document de venda que ho esmenta, hi ha constància que l’any 1202 hi havia una comunitat premonstratenca femenina al monestir de les Avellanes. L’existència de monestirs dobles en les cases d’aquest orde en la primera època era una pràctica força habitual. Més endavant molts monestirs premonstratencs van començar a desplaçar les comunitats femenines a altres indrets més o menys apartats fins que, després d’anys d’incertesa, el 1270 es va prohibir de manera estricta l’admissió de monges a l’orde, només permetent la continuïtat de les que hi havia.

Tot i que no hi ha cap base documental que ho pugui provar, s’ha dit que el 1240 la comunitat femenina de les Avellanes es va establir a Santa Maria d’Aguilar, després de prendre la decisió de no mantenir la comunitat doble dins dels murs d’aquest monestir. Caresmar considera estrany que no s’hagi trobat cap document o referència en aquest sentit si realment el lloc era habitat per monges, habitualment beneficiàries de donacions. D’altra banda exposa la possibilitat que el monestir femení que tradicionalment s’ha situat en aquest lloc sigui més antic, potser anterior a l’arribada dels premonstratencs.