Benedictins ? Cel·la de Santa Eulàlia i Santa Leocàdia de Vic
< anterior Inici Catalunya Osona Vic següent >

Osona

L’església de Santa Eulàlia figura com una casa monàstica vinculada a Sant Joan de les Abadesses segons un document del rei carolingi Carles el Simple de l’any 899, on confirmava les cel·les d’aquella abadia del Ripollès a Osona: aquesta de Santa Eulàlia i Santa Leocàdia de Vic, a més de les Sant Quirze (de Besora) i Sant Martí (del Congost). Tot i que el terme “cel·la” pot tenir diverses interpretacions, hom ha pensat que podria tractar-se d’una casa de tipus monàstic, tot i que la documentació no és precisa. En aquella època sembla que també exercí temporalment les funcions de catedral després de la restauració del bisbat de Vic. El 1911 figura esmentada l’església de Santa Eulàlia a Vic, i el 1131 com una possessió de Sant Joan de les Abadesses. L’any 1303 hi hagué un intent d’ocupació per part de de les canongesses de Santa Margarida de Vila-seca en el seu trasllat a Vic. Fou enderrocada l’any 1655.

Carles el Simple
Carles el Simple representat a