Priorat de Sant Miquel de Cellers

Sant Miquel del Congost / S. Micaelis in Quoangosto

(Castell de Mur, Pallars Jussà)

Sant Miquel de Cellers
L'indret de Terradets en un plànol de 1786
Biblioteca Virtual de Defensa

Es tracta d'un priorat canonical que formava part de la pabordia de Santa Maria de Mur. Una primitiva església devia existir en aquest lloc des del segle X i es troba esmentada en els documents “falsos” de Gerri, redactats a finals del segle XI.

El congost de Terradets, el 1888

El priorat fou fundat pels voltants del 1170 des de la canònica de Santa Maria de Mur i sota la protecció dels comtes de Pallars. El 1200, Pere el Catòlic li atorgà un privilegi de protecció i també va resultar afavorit pels senyors de Llimiana. Durant el segle XIV va entrar en decadència i ja era arruïnat el 1418, al segle XVI s'incorporà a Santa Maria de Lavaix. El 1831 era un santuari. Actualment no hi ha restes aparents de l’establiment, que estava situat prop de l’actual poble de Cellers, hauria quedat inundat per les aigües del pantà de Terradets.

El lloc de Cellers amb el congost de Terradets al fons