Monestir de Sant Vicenç de Fontclara

Sant Vicenç d’Isona / Fontem Clara / Sancto Vincentio

(Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà)

Conca de Dellà
Plànol antic de la conca de Dellà (1718)
Es deconeix l'indret on estava situat el monestir
Bibliothèque nationale de France

L'església de Sant Vicenç s'esmenta el 973 en una donació efectuada pel comte Borrell II de Barcelona al monestir de Sant Serni de Tavènoles on, entre altres esglésies, incloïa aquesta i la situava al voltant del castell de Llordà i d'Isona. També s'esmenta que l'església havia estat destruïda anteriorment pels sarraïns, que havia quedat abandonada i que era un monestir. En l'acta de consagració de l'església del monestir de Tavèrnoles, s'inclou Sant Vicenç entre altres possessions. Hom suposa que es tractaria d'una casa d'origen visigòtic i que quan va passar a Sant Serni, ja no tenia comunitat.